Cânepa
Atât în trecutul îndepărtat, cât și în zilele noastre, cânepa este folosită pentru efectele sale medicinale semnificative.
Recent, au fost realizate mai multe studii științifice care au recunoscut eficiența cânepei în medicină.
Brandul
Know How
Know-how-ul nostru se bazează pe exploatarea atributelor medicinale ale cânepei și ale altor substanțe active naturale. Cânepa este cunoscută pentru efectele anti-inflamatoare, curative, antibateriene și antivirale. De asemenea, ajută în tratarea numeroaselor boli și afecțiuni medicale comune (uzuale) și de obicei generează într-un timp foarte scurt calmarea, când este aplicată local sub formă de tinctură sau unguent.
S-a dovedit faptul că tratamentul cu produse din canepă este eficient în afecțiunile medicale generate de stilul de viață nepotrivit și de înaintarea în vârstă. Spre deosebire de alte medicamente clasice, aceste medicamente naturale nu prezintă efecte secundare nocive cunoscute. Compușii psihoactivi nu sunt prezenți în varietățile de cânepă certificate tehnic, pe care le folosim în producția de cosmetice. Produsele noastre bazate pe aceste soiuri de cânepă sunt sigure și nu duc la formarea de obiceiuri dăunătoare sănătății sau la consecințe medicale nedorite.
Istoria acestei minunate plante merge mână în mână cu istoria colonizării și dezvoltarea comunităților umane. Datorită rezistenței și capacității plantei de a se adapta, utilizarea acesteia începe să se răspândească treptat pe toate continentele.
Strămoșii noștri au folosit cânepă ca harană si pentru fabricarea hârtiei, a hainelor, a uleiurilor, a substanțelor de impregnare și a culorilor. În mod surprinzător și în trecut ei aveau grijă să recicleze . Vele și haine vechi au fost reciclate și transformate în hârtie.
Ce este Cânepa?
CÂNEPA s.f. Cannabis sativa, este o plantă erbacee anuală din familia Cannabaceae cu talie înaltă, de 2-3 m, putând crește până la 5 m în cazuri excepționale. Are o tulpină neramificată, frunze lanceolate lungi, cu marginea zimțată și inflorescențe dense, semicompacte.
Istoria cultivării cânepii este foarte veche, fiind consemnată din neoliticul timpuriu (acum 12.000 de ani) ca sursă pentru obținerea de fibre textile, ulei, hrană, ca mediu în practicile spirituale și religioase ancestrale sau ca plantă medicinală. Fiecare parte a cânepei are o întrebuințare diferită și se prelucrează în acord cu uzul său.
Termenul cannabis, din care derivă și românescul cânepă, s-a păstrat dintr-un cuvânt de origine scită sau tracă. Grecii l-au importat și apoi romanii și astfel a ajuns cunoscut civilizațiilor occidentale. Cuvântul este unul foarte vechi, cu rădăcini indo-europene. Popoarele orientale antice (akkadienii, babilonienii și asirienii) îl cunoșteau și ei sub denumirea qunnabu. Înțelesul originar era care face fum, demonstrând obiceiul ancestral de-a folosi planta în scopuri practice și recreative.
În mod tradițional, din cânepă se obținea ulei, ceară, rășină, sfoară și frânghie, fibre textile pentru vestimentație , fibre aspre pentru saci și împletituri, turte furajere și combustibil vegetal. Prelucrarea industrială adaugă la această listă celuloza din care se poate obține hârtie, plăci aglomerate pentru industria mobilei, mătase artificială, puf pentru izolare între plăcile de rigips.
Herodot raporta prin secolul V î.e.n. că locuitorii Sciției (un teritoriu vast care se întinde din Dobrogea până la Munții Caucaz) inhalau fumul obținut de semințele de cânepă arse, atât în scopuri rituale, cât și pentru propria plăcere. Și iată că am crescut ca popor și nu există niciun document istoric care să afirme vreun rol negativ al consumului de cânepă până în epoca modernă.
Portul tradițional din spațiul carpato-danubiano-pontic era confecționat de milenii din fibre naturale, cânepă și in.
Adaptat from: www.en.wikipedia.org
De ce Cânepa?
Cânepa are efecte antiinflamatorii, regeneratoare , analgezice, antibacteriene și antivirale semnificative.
Uleiul conținut de semințele de cânepă penetrează pielea în profunzime și ajută la regenerarea celulară, rezolvand astfel chiar și cele mai serioase probleme de piele.
Cercetările știintifice au demonstrat că uleiul de cânepă a îmbunătățit situația pacienților care suferă de dermatită atopică, psoriazis sau eczemă.
Această plantă ajută în mod eficient, nu numai în caz de boli grave dar aduce alinare și vindecare rapidă si în cazul problemelor mai comune, atunci când este aplicată la nivel local sub forma de tinctură sau unguent. De asmenea se dovedește deosebit de benefică în combaterea efectelor nedorite care apar datorită unui stil de viață nesănătos sau a înaintării în vârstă.
Semințele de cânepă și uleiul sunt una dintre cele mai bune surse de acizi grași esențiali.Pe lângă acidul gamma-linolenic, conțin si acizii grași omega-6 și omega-3, într-un raport perfect de 3:1 (pielea umană conține un raport de 4:1). Semințele de cânepă conțin toți cei opt aminoacizi esențiali. Termenul „esențial“ este folosit deoarece corpul uman nu este capabil să producă acești aminoacizi și, prin urmare, oamenii trebuie să le primească prin alimente sau prin absorbție.
Ce sunt canabinoizii?
Canabinoizii sunt un grup de compuși terpenofenolici prezenți în Cannabis (“Cannabis sativa”) și se găsesc în mod natural în sistemul nervos și imunitar al animalelor. Definiția mai largă a canabinoizilor se referă la un grup de substanțe care sunt legate în mod structural de tetrahidrocanabinol (THC), sau care se leagă de receptorii canabinoizi.
Definiția chimică cuprinde o varietate de clase chimice distincte: canabinoidele clasice legate structural de THC, canabinoidele nonclasice, aminoalchilindolii, eicosanoidele legate de endocannabinoide, 1, chinoline și arilsulfonamide și compuși suplimentari care nu se încadrează în aceste clase standard dar se leagă de receptorii canabinoizi. Termenul “canabinoide” se referă, de asemenea, la un grup unic de metaboliți secundari găsiți în planta de canabis, care sunt responsabile pentru efectele farmacologice specifice plantei.
În prezent, există trei tipuri generale de canabinoizi: “fitocannabinoidele” apar în mod unic în plantele de canabis; “Canabinoidele endogene” sunt produse în corpul uman și animal; și “canabinoide sintetice” sunt compuși similari produși într-un laborator.
Endocanabinoidele
Endocannabinoidele sunt compuși naturali din corpul uman care sunt în esență identici cu compușii medicamentoși găsiți în canabis. Sistemul endocannabinoid reglementează multe aspecte ale sănătății, cu receptori localizați în organism, incluzând creierul și sistemul nervos. Toate mamiferele sunt cunoscute ca având receptori canabinoizi, probabil datorită faptului că mamiferele au evoluat odată cu canabisul de-a lungul istoriei. Interesant, chiar și peștii au receptori pentru compușii de canabis. Un cercetător modern, dr. Gregory T. Carter de la Universitatea din Washington, explică unele dintre înțelegerile actuale ale compușilor asemănători canabisului care sunt cruciale pentru viața umană:
“Se pare că sistemul canabinoid a evoluat odată cu specia noastră și este implicat în mod obișnuit în fiziologia umană normală, în special în controlul mișcării, durerii, memoriei și apetitului, printre altele. Detectarea receptorilor canabinoizi pe scară largă în creier și țesuturile periferice sugerează că sistemul canabinoid reprezintă o rețea omniprezentă anterior nerecunoscută în sistemul nervos. Concentrațiile dense de receptori au fost găsite în cerebel, în ganglioni bazali și hipocamp, reprezentând efectele asupra tonului motor, coordonării și starea de spirit. Concentrații scăzute se găsesc în trunchiul cerebral, reprezentând o toxicitate remarcabilă scăzută. ”
“Canabinoidele endogene și exogene par să aibă efecte neuroprotectoare și antioxidante. Studii recente au demonstrat efectele neuroprotectoare ale canabinoizilor sintetici, non-psihotrope, care par să protejeze neuronii de excitotoxicitatea indusă chimic. Măsurarea directă a stresului oxidativ arată că canabinoizii împiedică moartea celulelor prin antioxidare. Proprietatea antioxidantă a canabinoizilor este confirmată de capacitatea lor de a antagoniza stresul oxidativ și moartea celulară determinată de oxidantul puternic, retinoid anhidrotinol. Canabinoizii modulează, de asemenea, supraviețuirea celulară și creșterea limfocitelor B și a fibroblastelor. ”
“Cel mai recent rol terapeutic pentru canabinoidele din sistemul nervos central a evoluat din descoperirea faptului că canabinoizii induc selectiv apoptoza în celulele gliomului in vitro și că THC și alte canabinoide conduc la o regresie spectaculoasă a glioamelor maligne la șobolanii imuno-compromiși in vivo. Mecanismul care stă la baza acestui lucru nu este încă clar, dar se pare că implică atât activarea CB1 cât și CB2. ”
Adaptare www.cannabismd.net and www.newsmedical.net
Crema Cremcann Hyaluron pentru intretinerea tenului este foarte buna!”
Foarte mulțumită, crema Cremcann Q10 are o textură ușoară, se absoarbe rapid in piele și hidratează tenul neașteptat de bine. O recomand fara rețineri!”
Știați că?
Cultivarea cânepii este una dintre cele mai vechi ramuri ale industriei umane şi cea mai veche direct atestată.
Etimologii de la universitatea evreiască din Ierusalim au confirmat că “kaneh bosém” folosit pentru prepararea “uleiului sfânt” este cânepa (vezi Exodul 30,23)
Primul motor diesel a fost proiectat să folosească uleiuri vegetale, printre care s-a folosit şi uleiul de cânepă. În anii 1930, Henry Ford a produs un automobil care era compus 70% din material plastic realizat din cânepă.
Cea mai veche dovadă despre utilizarea ei o reprezintă o bucată de ţesătură de cânepă, descoperită în Mesopotamia, şi datând de peste 10.000 de ani. Cea mai veche hârtie provine din China, în urmă cu două milenii, şi este făcută din fibră de cânepă. Chiar şi faraonii au utilizat cânepa în construcţia marilor piramide.
Până în 1983 hârtia de cânepă a reprezentat 75% din producția de hârtie mondială.
La sfârșitul secolului al XIX-lea, regina Victoria a primit cânepă ca medicament pentru crampe menstruale de la medicul său, domnul John Reynolds.
Cânepa are o fibră de calitate mult superioară celei produse din lemn.
Mult mai puţine chimicale sunt necesare pentru a fabrica hârtia din cânepă, decât hârtia produsă din lemn. Unui copac îi ia zeci de ani de zile pentru a ajunge la maturitate, pe când cânepei îi este destul un singur sezon.
La fiecare 3,6 secunde câte un om moare de foame. Seminţele de Cânepă sunt cele mai hrănitoare şi o soluţie economică pentru a pune capăt foametei de la nivel mondial. Cu o concentraţie de 80% de “grăsimi bune” de care corpurile noastre au nevoie pentru menţinerea unei sănătăţi acceptabile, precum şi proteinele şi aminoacizii deţinuţi, cânepa reprezintă un echilibru perfect necesar alimentaţiei umane.
Cânepa a devenit atât de importantă în Anglia secolului al 16-lea, încât regele Henry al VIII-lea a aprobat o lege în anul 1553 prin care îi amenda pe fermierii care nu creşteau pe pământurile lor cel puţin un sfert de acru de cânepă pentru fiecare 60 de acri deţinuţi. În America, au existat perioade în care puteai chiar plăti impozite în natură, în cânepă. În anul 1850, în SUA existau mai mult de 8.000 de ferme de cânepă.
Adaptat from: www.en.wikipedia.org