Beneficii

15 moduri incredibile prin care cânepa poate salva planeta

Cânepa este una dintre cele mai vechi plante cultivate din lume, de asemenea este și una dintre cele mai versatile plante.

De la plastic la hartie, planta de cânepă oferă o modalitate de a trai în armonie cu mediul și cu ecosistemele care o sustin. Doar pentru a va face o idee cat de departe ne poate duce această plantă minunată, vă prezentăm în continuare 15 moduri uimitoare, prin care planta de cânepă poate fi ”game changer” pentru planeta noastră.

#1)  Cultivarea cânepii previne poluarea cu pesticide

Știați că cânepa este natural rezistentă la dăunători? Spre deosebire de bumbac sau in (care se estimează că au nevoie de  50% din totalul pesticidelor), creșterea cânepii nu necesită pesticide sau erbicide. Atunci când pesticidele sunt pulverizate pe pământ, ele se pot scurge cu ușurință în surse de apă, cum ar fi un râu, ocean sau un iaz. Dacă pesticidele contaminează un ochi de apă, acestea pot dăuna creaturilor vii din acea sursă de apă (pește, broaște, insecte și altele) împreună cu orice altă vietate care o consumă.

Studiile au legat pesticidele de cancer, de malformații congenitale, ADHD și de Boala Alzheimer, acestea fiind doar câteva din problemele cauzate de utilizarea lor.

Nu numai că pesticidele sunt periculoase pentru mediul înconjurător, acestea sunt un pericolul serios și pentru sănătatea noastră.

Prin integrarea culturii de cânepă, putem reduce semnificativ expunerea noastră la toxine și poluanți inutili.

Related image

# 2) Cânepa ajută la restabilirea fertilității solului

Cânepa poate crește într-o mare varietate de terenuri și tipuri de soluri. Aceasta formează rădăcini adânci care ajută la menținerea solului compact. Acest lucru, la rândul său, împiedică eroziunea solului. De fapt, cânepa mărește și conținutul microbian al solului. Iar beneficiile incredibile nu se termină acolo. Tulpina și frunzele plantei de cânepă sunt bogate în substanțe nutritive. După recoltare, aceste resturi dense de nutrienți ale plantei de cânepă pot fi returnate în sol, pregatindu-l pentru o producție mai bogată în anul următor.

# 3) Din cânepă se pot produce materiale plastice biodegradabile

Americanii au folosit numai în 2015  peste 45 de miliarde de sticle de plastic. Chiar și mai nebunește: sticlelor de apă din plastic le trebuie  între 400 și 1000 de ani pentru a se descompune. Având în vedere că rata de reciclare a plasticului, în Statele Unite  de exemplu, este de numai 23%, putem spune cu certitudine că este loc pentru îmbunătățire. Elementul de bază al materialelor plastice este celuloza derivată din petrol. Cu toate acestea, petrolul este foarte toxic. Pe de altă parte, cânepa este cel mai mare producător de celuloză de pe pământ. Se întâmplă, de asemenea, să fie biodegradabil. De ce să nu folosiți cânepă netoxică și biodegradabilă pentru producerea materialelor plastice? În loc să umplem depozitele cu deșeuri și substanțe chimice toxice, am putea utiliza și recicla produsele naturale.

Image result for Cultivarea cânepii previne poluarea cu pesticide

# 4) Planta de cânepă absoarbe metalele toxice

Solul susține viața. Plantele care ne hrănesc, ne îmbrăca și ne oferă adăpost provin din pământ. Cu toate astea, am devenit din ce în ce mai detașați de această nevoie umană de bază. Deșeurile provocate de om au contaminat solul pe tot mapamondul. Atât sănătatea planetei, cât și sănătatea noastră personală se află sub presiune extraordinară, iar nevoia de schimbare este iminentă. S-a dovedit deja că planta de cânepa poate elimina toxinele din mediul înconjurător. Cânepa este atât de eficientă în absorbția materialelor toxice, încât a fost luată în considerare chiar și pentru eliminarea radiațiilor provenite de la dezastrul de la Fukushima (a fost și este folosită cu succes și la Cernobâl).

# 5) Cânepa poate fi transformată într-un biocombustibil remarcabil

Imaginați-vă că există o sursă de combustibil non-toxică ce ar putea fi produsă pe plan intern și care ar putea fi complet regenerabilă. Se pare că materialul există deja. E pe această planetă de mii de ani. Cânepa se transformă în biodiesel cu o rată de eficiență de 97%. De asemenea, arde la o temperatură mai scăzută decât orice alt tip de biocombustibil. În plus, când este ars într-un motor diesel, cânepa elimină mirosul de vapori al petrolului cu mirosul plăcut de cânepă. Cu peste 4.000.000 de kilometri de drumuri, în Statele Unite, trecerea la biodieselul din cânepă ar putea ajuta la vindecarea planetei kilometru cu kilometru.

# 6) Țesăturile din cânepă nu conțin reziduuri chimice 

Știați că majoritatea fibrelor sintetice pe care le folosim astăzi sunt fabricate din materiale petrochimice pe bază de polimeri (aka materiale extrem de toxice)? Producerea acestor materiale sintetice necesită procesare intensivă, consum mare de energie, utilizand cantități mari de gaz, cărbune sau țiței. Dacă acest lucru nu este suficient, prin procesul de fabricație se eliberează emisii toxice în aer, lăsând, de asemenea, și reziduuri toxice în interiorul fibrelor. Nu este o idee tocmai plăcută. Cu toate acestea, problema poate fi evitată prin trecerea la cânepă. Fibrele de cânepă sunt îndepărtate cu ușurință de pe plante și pot creea îmbrăcăminte cu reziduuri chimice zero. Țesătura de cânepă este foarte durabilă și rezistentă la radiații UV.

# 7) Cânepa reduce efectele emisiilor de carbon

Cânepa industrială are puterea de a transforma mediul înconjurător. Cânepa este extraordinară, e una dintre puținele culturi capabile să reducă emisiile de carbon prin absorbția rapidă a dioxidului de carbon. Ea face acest lucru printr-un proces cunoscut sub numele de sechestrare a carbonului. Când este cultivată, cânepa captează efectiv emisiile de carbon din atmosferă. În esență, cânepa ajută la sechestrarea sau „capturarea” carbonului din aer în plantă. Pentru fiecare tonă de cânepă produsă, 1.63 tone de carbon sunt îndepărtate din aer.

# 8) Cultivarea cânepii previne despăduririle

Defrișarea este în creștere pe tot globul și de ceva vreme, deja, este la cote alarmante. Oamenii de știință cred acum că rata defrișărilor echivalează cu pierderea a 48 de terenuri de fotbal în fiecare minut. În decurs a 100 de ani, se estimează că nu vor mai exista păduri tropicale. În mod ciudat, Statele Unite ,desi au mai puțin de 5% din populația lumii, consumă mai mult de o treime din hârtia lumii. Dar există speranță!Cânepa înlocuieste  cu succes  copacii ca materie primă pentru lemn și hârtie. Un hectar de cânepă poate produce anual o cantitate de hârtie echivalentă a patru hectare de copaci. În timp ce copacii au nevoie de ani pentru a se maturiza, cânepa poate fi cultivată și reprodusă rapid în câteva luni. Hârtia din cânepă este de asemenea mai durabilă decât hârtia produsă din copaci. Cu alte cuvinte, trecerea la cânepă ar putea să salveze literalmente copacii și, în cele din urmă, planeta noastră.

Image result for Cultivarea cânepii previne despăduririle

# 9) Cânepa industrială conservă apă 

Pot fi utilizați peste 19000 de litri de apă pentru a produce 2.2 kilograme de bumbac. De fapt, cultura de bumbac este una dintre cele mai dependente de apă culturi și înglobează rapid sursele noastre limitate de apă dulce.Între timp, cânepa necesită irigare minimă în comparație cu bumbacul. Un studiu din Marea Britanie care a comparat producția de bumbac cu producția de cânepă a constatat că planta de cânepa necesită  intre 2400 -3400 litri de apă pentru a produce 2,2 kg de cânepă. Pentru producția de fibre, cânepa este clar opțiunea superioară.

# 10) Cânepa susține practicile agricole durabile

Agricultorii care aplică tehnici agricole durabile cunosc importanța rotației culturii în funcție de sezon. Cânepa nu numai că menține nutrienții bogați în sol, dar și crește randamentul general. Cânepa este o plantă ideală pentru rotația culturilor. Îmbogățește solul, eliminând totodată toxinele. Cultivarea cânepii susține și ajută la menținerea solului și aerului în condiții mai bune pentru anii următori.

# 11) Cânepa previne compactarea și eroziunea solului 

Una dintre cele mai mari probleme care afectează fermierii de azi este compactarea și eroziunea solului. Acest lucru este valabil mai ales pentru agricultorii din Midwest-ul american de exemplu, care depind de două culturi de bază – soia și porumb. Porumbul conține un sistem radicular profund și fibros care pătrunde adânc în pământ sub suprafață. În timp, aceste rădăcini pot duce la compactarea solului în timpul iernii și primăverii. Soia are, de asemenea, un sistem puternic de rădăcină, dar nu penetrează sub solul de suprafață. Ca rezultat, eroziunea solului poate apărea frecvent.

Cânepa este capabilă să repare solurile deteriorate. De fapt, introducerea cânepii în rotația culturilor nu numai că dă diversitate, ci poate și să inverseze procesele de compactare si eroziune ale solului. Cânepa conține rădăcini adânci care pot ajunge până la 2 -3 m sub suprafață. Aceste rădăcini îndrăznețe ajută la descompunerea compactării solului, crescând totodată absorbția nutrienților.

# 12) Cânepa construiește case mai puternice și mai sănătoase 

Utilizarea plantei de cânepă se poate extinde în fiecare aspect al vieții noastre – inclusiv pentru casele noastre.Plăcile fibroase realizate dintr-un compozit pe bază de cânepă sunt mai puternice și mai ușoare decât cele fabricate din lemn. Să nu mai vorbim de combinația dintre cânepă și var (hempcrete), din care rezultă un sistem de izolare fonică și o izolație termică superioară celei betonului. Casele din cânepă s-au dovedit a avea o durabilitate incredibilă. O casă din cânepă în Japonia este estimată la peste 300 de ani! Poate chiar mai uimitor, casele din cânepă oferă un mediu de viață mai sănătos. Spre deosebire de fibra de sticlă sau gips-carton, hempcrete-ul este netoxic și rezistent la mucegai. Dacă suntem inteligenți în legătură cu acest aspect, casele de cânepă vor fi viitorul vieții verzi.

# 13) Cânepa reduce poluarea aerului 

Poluarea aerului nu este numai dăunătoare pentru sănătatea umană, ci poate provoca și o serie de efecte devastatoare asupra mediului. China este cel mai mare producător de dioxid de carbon din lume, Statele Unite se afla pe locul 2. Dacă alegem să ignorăm această realitate, aceste probleme ar putea crește și mai mult. Cânepa poate descompune poluanții și poate îmbunătăți calitatea aerului. Cânepa utilizată ca sursă de hârtie, elimină necesitatea de înălbire cu clor – o cauză directă a excesului de dioxid de carbon în mediul înconjurător.

# 14) Cânepa crește în aproape orice mediu

Imaginați-vă că există o recoltă care ar putea fi cultivată aproape oriunde în lume. Această cultură  nu necesită pesticide și ar putea produce peste 25.000 de produse. Mai mult, această recoltă s-ar putea maturiza în câteva luni și va continua să producă ani de zile. Surpriză! această recoltă este cânepa. Cânepa este incredibil de durabilă, ea prosperă atât în clima temperată dar și în clima umedă, poate supraviețui aproape oriunde. Din China până în Colorado, cânepa poate crește într-o gamă largă de medii, ceea ce înseamnă că are potențialul de a fi obținută la nivel local. O sursă de hrană, venituri și multe altele – cultura de cânepă ar putea schimba viețile oamenilor spre bine. Cultivarea acestei plante minune ar putea susține economiile locale avand și un impact pozitiv asupra mediului.

# 15) Cânepa poate reduce foamea în lume

Aproximativ 795 de milioane de persoane sunt subnutrite la nivel global. În țările în curs de dezvoltare (92% din aceștia fiind copii), 30 din 100 de persoane vor avea probleme de creștere datorită lipsei de alimentație. Acum, aduceti cânepa în imagine. Nu numai că este ieftină, poate fi cultivată aproape oriunde, semințele de cânepă sunt considerate a fi una dintre cele mai bune surse alimentare hrănitoare de pe această planetă. O proteină completă – semințele de cânepă furnizează organismului aminoacizi, vitamine și multe altele!

Semințele de cânepă pot produce, de asemenea, două produse alimentare vitale – ulei și făină. Cânepa, pe lângă faptul ca e bogată în substanțe nutritive este și versatilă. Cultivarea cânepii ca recoltă de bază ar putea schimba viața oamenilor și ar putea face întreaga lume mai bună. Dacă luam în considerare numărul mare de oameni care ar putea fi hrăniți de acest super-aliment. Oamenii au cultivat cânepă de mii de ani. Unii antropologi cred că aceasta plantă a fost prima recoltă agricolă pe care o găzduiau oamenii de acum mai bine de douăsprezece mii de ani.

Este timpul să ne întoarcem la rădăcinile noastre.

Trecerea la produsele de cânepă poate să nu rezolve toate problemele lumii, dar este un început. Cânepa are potențialul de a lăsa o planetă mai curată și mai ecologică pentru generațiile viitoare.

Deci, ce așteptăm? Este timpul să lăsam cânepa să strălucească o dată pentru totdeauna!

 

Adaptare www.riseearth.com

Related Posts

One thought on “15 moduri incredibile prin care cânepa poate salva planeta

  1. Mocanu viorel dorin spune:

    Mia plâcut acest comentariu despre cânepâ ieu am crescut an loc pâunești jud vrancea dela 1957 âi vedeam vara se duceau cu cârutele pline pâna sus de cânepa și mergeau la râul siret aflat la 8 km de comunâ si punea cânepa ân apâ ân bâltile de lângâ râu pentru a face pânzâ pentru câmâsi si izmene iar iarna bunici ne dâdeau grâu și boabe de cânepâ bâtute ân piuâ și apoi fierte și putin zahâr acest preparat traditional se numea jolfâ a dispârut era medicament acum ar trebui sâ fie pe piiatâ sâ se vânda la kg de asta ieram sânâtoși ca copii și foarte puternici stâteam an gerurile care ierau ânainte pânâ 40 de grade minus afarâ nici macar nu ne deranja acel frig superiori noștri sâ bage aceste ceriale pe piatâ dar la preturi mici ca sâ mânânce tot poporul,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *